Kanelbullar är en svensk klassiker och kommer i många olika varianter. Här kommer en med massor av både socker och kanel!

Ca 20 cafébullar eller ca 50 vanliga

Ingredienser:

  • 100g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (gärna för söta degar)
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 10-15 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g mjukt smör eller margarin
  • 1 msk kanel
  • 2 dl socker

Pensling:

  • 1 st ägg
  • 1 dl socker

Gör såhär:

  1. Värm margarinet tillsammans med mjölken i mikron tills dess att smöret har smält och mjölken är fingervarm.
  2. Blanda socker, salt och kardemumma i en bunke.
  3. Smula ner jästen i bunken.
  4. Tillsätt mjölk- och smörblandningen under omrörning.
  5. Tillsätt 1 liter vetemjöl och knåda degen smidig, gärna i bakmaskin.
  6. Låt degen jäsa i ca 40 min.
  7. Kavla ut degen till en stor rektangel. Dela rektangeln i mitten.
  8. Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred ut hälften på varje rektangel. Om margarinet kommer direkt från kylskåpet kan den värmas på högsta effekt i mikron i 10 sekunder innan den blandas med kanel och socker.
  9. Rulla ihop varje rektangel från långsidan och skär i breda skivor för cafébullar eller smala skivor för vanliga bullar.
  10. Cafébullarna ska snittas en gång i mitten så att man kan vika ut den till en längre snodd.
  11. Håll i ena änden av bullen och snurra resten innan den snos runt till en bulle.
  12. Lägg i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 20min.
  13. Pensla med uppvispat ägg och strö lite strösocker ovanpå.
  14. Grädda mitt i ugnen på ca 225C i 10 min för cafébullar eller 5-10 för vanliga bullar.